Bygga eller köpa badtunna till sin villa?

Ska man bygga eller köpa badtunna till sin villa?

svenska badtunnor

Vissa väljer att bygga sin egen badtunna, medan andra väljer att köpa en fabrikstillverkad badtunna. 

Men vad är det som är bäst, billigast och smidigast egentligen? Den frågan och fler svarar vi på precis nu.

Ska du köpa eller bygga en egen badtunna?

Generellt är det en bättre idé att köpa en fabriksbyggd badtunna med garanti, en snygg design och ett billigt pris. Men att snickra ihop en egen badtunna kan också vara ett bra alternativ, i synnerhet om du är en skicklig snickare som gjort likvärdiga projekt tidigare med ett bra resultat.

Fördelar och nackdelar med att bygga sin egen badtunna

Fördelar

Du väljer själv hur badtunnan ska se ut

När du bygger din egen badtunna kan du själv välja vilken ritning du vill följa, och således bestämma hur den färdiga badtunnan ska se ut.

Du väljer själv hur mycket badtunnan får kosta

Om du vill hålla nere priset är det en bra idé att köpa billigare virke och att inte ha så lyxiga detaljer på badtunnan. Likaså går det att välja premiumvirke och ha mer lyxiga detaljer om man har pengar till det.

Nackdelar

Det tar tid att snickra ihop en egen badtunna

Att snickra ihop en egen badtunna tar dels lång tid, och det kräver även att alla som hjälper till har en god yrkesvana inom snickeri. 

Det är inte säkert att badtunnan blir billigare

Om du jämför med badtunnor du kan köpa i handeln är det inte säkert att din badtunna blir billigare bara för att du snickrar ihop den själv. Regelrätta fabriker som tillverkar badtunnor gör det snabbt och effektivt, alltså på ett sätt som gör att de kan hålla nere priserna.

Det är inte säkert att badtunnan blir rätt optimerad

När du snickrar ihop en egen badtunna är det inte säkert att värmepannan, exempelvis kaminen är rätt optimerad för badtunnan. Den kamin du köper kan exempelvis vara under- eller överdimensionerad för din badtunna om det inte är en expert inom badtunnetillverkning som valt ut den.

Det blir problem om badtunnan inte fungerar

Om du har en egentillverkad badtunna får du inga garantier som du kan använda om något oväntat händer såsom att ett läckage upptäcks. Men en garanti är däremot något du får om du köper en ny badtunna, vilket också är något som många ser som en trygghet.

Vill du ha hjälp med att bygga eller installera en badtunna? Vi på Esos Bygg AB har vi lång erfarenhet av att hjälpa villaägare förverkliga sina drömmar med t.ex. att bygga badtunnor, badrumsrenovering, köksrenovering och nybyggnation.