Ansöka om bygglov i Malmö och resten av Sverige
När det är dags att bygga ut, bygga till eller bygga nytt så behöver man ansöka om bygglov. Det finns vissa undantag för när bygglov inte krävs – exempelvis om attefallshus på under 25 m2 – men i regel så behöver man alltid bygglov i Malmö när man ska bygga nytt.
Efter att du tagit fram ritningar inför bygglov så är det dags att skicka in ansökan. Bygglovet ansöker man om via Malmö Stad och för många känns processen krånglig och överväldigande, som det ofta är när det gäller byråkrati på denna nivå. Därför är det många som kontaktar oss med frågor angående bygglov och vilka regler som gäller.
Föranledda av detta har vi skapat en heltäckande guide om bygglov Malmö där vi går igenom villkoren, vad du ska tänka på samt vanliga frågor om bygglov.
När behöver man ansöka om bygglov i Malmö?
En bra tumregel gällande bygglov är att du med största sannolikhet behöver det. Det krävs nämligen tillstånd för de allra flesta om- och tillbyggnationerna man kan göra på sin bostad. Allt som oftast behöver du även ansöka om bygglov för att sätta upp ett nytt staket eller en mur på din tomt, dessutom behöver man bygglov för altan, balkonger och liknande. Något som många missar är dock att ordna med ritningar inför bygglov, vilket krävs för att kommunen ska kunna bedöma din ansökningen på ett korrekt sätt.
Man brukar säga att om du ska öka volymen på din bostadsyta så måste det först godkännas av kommunen där du bor.
När det kommer till renoveringar inomhus är kraven inte lika strikta. Du behöver till exempel inte ansöka om bygglov för att byta innertak eller gör mindre ändringar av rumsindelningar, däremot måste du kontakta Malmö Stad (eller relevant kommun) om du ska göra stora förändringar av planlösningen i bostaden.
Så här ansöker du om bygglov
Du ansöker alltid om ett bygglov via kommunen där fastigheten du ska bygga om ligger i. Som en byggfirma verksamma i Malmö med omnejd ansöker många av våra kunder om bygglov från Malmö Stad. Detta gör du enklast från kommunen i frågas hemsida och de blanketter de tillhandahåller. Till exempel har Malmö Stad skapat denna tydliga guide om när man behöver ansöka om ett bygglov samt hur man gör.
Ansökningsprocessen är i princip densamma oavsett var i landet du bor med vissa små skillnader. Tänk på att du behöver ha all information om det planerade arbetet för att ansökan ska kunna godkännas. Därför ska du inte skicka in din ansökan förrän du är helt säker på vad det är du ska bygga ut och hur du ska göra det.
Vi kan hjälpa dig med ansökan
För många känns denna process komplicerad och ska vi vara ärliga finns det ganska mycket som man kan göra fel och som därmed leder till ett nekande. På grund av detta väljer många att anlita en bygglovkonsult för att få hjälp.
Väljer du att anlita oss för en renovering, tillbyggnad eller ett nyckelfärdigt hus så kan vi även hjälpa dig med att ansöka om bygglov. Kontakta oss gärna om du har frågor kring detta!
Bygglov eller teknisk anmälan?
Som vi nämnde tidigare är det inte alltid man behöver ett bygglov. Vissa tillbyggnader behöver inget godkännande alls och andra behöver man anmäla hos kommunen även om ett bygglov inte krävs. Detta kallas för teknisk anmälan.
Är du osäker på vad som gäller för dig kan du alltid höra av dig till oss så hjälper vi dig. Du kan också läsa mer om skillnaden mellan ett bygglov och en teknisk anmälan på din kommuns hemsida.
Frågor och svar om bygglov
Nedan hittar du de frågor vi oftast får av våra kunder gällande bygglov och teknisk anmälan. I samband med att vi får in fler frågor så bygger vi vidare på denna guide, men skulle du inte hitta svaren du söker är en av våra experter blott ett telefonsamtal iväg.
Vad kostar bygglov?
Kostnaden för ett bygglov varierar från kommun till kommun samt vilket sorts renoveringsarbete du ska genomföra. Väljer du dessutom att ta hjälp med processen kan du räkna med att betala en extra avgift utöver den vanliga kostnaden.
Därför kan vi inte på rak arm berätta exakt hur mycket ditt bygglov kommer att kosta dig.
När krävs bygglov?
Det krävs alltid bygglov när du ska bygga helt nytt (nyckelfärdigt hus) på en tomt och när du ska genomföra omfattande renoveringsarbete. Dessutom måste du ha ett bygglov om du ska förändra boytan eller volymen på din bostad, både om du bygger ut på bredden och höjden.
Samma sak gäller om du ska bygga nytt på en tomt där det redan står ett hus, exempelvis om du ska sätta upp ett nytt plank, bygga till ett garage eller på annat sätt skapa nya utrymmen i anslutning till fastigheten. Som sagt gäller ROT-avdraget i hela landet och för de allra flesta hantverkartjänsterna, exempelvis kan du få en taktvätt i Tyresö utan ROT-avdrag.
Esos Bygg AB
Esos Bygg AB är ett byggföretag verksamma i Malmö med omnejd. Vi har kompetensen att utföra alla sorters uppdrag inom renoverings- och byggsektorn – från mindre badrumsrenoveringar och VVS-tjänster till nyckelfärdiga hus!
© 2023 Esos Bygg AB. All rights reserved.
SEO av Webb of Sweden